Peritnya Bersalin Indius! 22 Jam Sakit, Suami Pun Serik Lihat Isteri Meraung & Menjerit Kesakitan

Bersalin secara indius memang diketahui akan mengakibatkan kesakitan yang lebih berbanding kelahiran biasa. Seperti yang dikongsikan ini di mana proses bersalin memakan masa selama 22 jam.

Proses indius dilakukan dengan dua cara yang berlainan bergantung pada keadaan pangkal rahim atau ripening of the cervix. Indius dilakukan menggunakan pelbagai kaedah seperti ubat-ubatan iaitu Prostaglandin & oxytocin/pitocin. Ada juga yang menggunakan peralatan dan teknik.

Pengalaman yang diceritakan ini boleh dijadikan panduan kepada ibu bapa yang lain yang mungkin akan melalui proses indius. Persediaan mental dan fizikal menghadapinya sangat penting.

SAKIT BERSALIN SECARA INDIUS TIDAK SAMA DENGAN BERSALIN  BIASA

KONTRAKSI INDIUS LAIN MACAM, KESAN BERLAINAN KEPADA SETIAP INDIVIDU

Kesakitan yang dialami berlainan dengan bersalin normal. Kontraksi bersalin secara indius lebih menyakitkan dan tahap bukaan serviks juga berbeza. Ketika kontraksi datang, kesakitan tak dapat digambarkan. Kesakitan digambarkan seolah-olah tiang katil pun boleh tercabut dan tiang pun boleh tercabut!

ADA YANG BERAKHIR DENGAN PEMBEDAHAN

Kesakitan yang dilalui dalam tempoh yang lama adakalanya tidak menghasilkan bukaan serviks. Malah ada ibu yang di indius akhirnya berakhir dengan bersalin secara penbedahan. Jadi, mereka akan melalui dua kesakitan iaitu kesakitan kontraksi & luka pembedahan!

TERPAKSA DIBEDAH KERANA SUDAH HILANG TENAGA UNTUK MENERAN

Dikatakan wanita yang melalui kesakitan selepas melalui proses indius juga akan hilang tenaga untuk meneran. Langkah terakhir yang terpaksa diambil ialah pembedahan caesarean.

BANYAKKAN BERZIKIR & MINTA SUAMI YANG MENEMANI INGATKAN

SAKIT INDIUS DIKATAKAN DOSA BANYAK YANG TAK DIAMPUN!

Sangat menyedihkan apabila sakit bersalin kerana indius dalam jangka masa yang lama ini disalah ertikan sebagai balasa kepada dosa yang banyak dan tidak diampun.

PENGALAMAN 22 JAM MENAHAN SAKIT

Dikongsikan juga pengalaman wanita ini bersalin sehingga 22 jam setelah diindius.

NURSE DAN DOKTOR JADI PASUKAN SORAK

Jururawat dan doktor memberikan sokongan walau pun ketika itu ibu berkenaan sudah kehabisan tenaga.

SUAMI SERIK MELIHAT ISTERINYA MERAUNG & MENJERIT 

Suami yang menemaninya di dewan bersalin juga tidak sanggup untuk melihat isterinya yang meraung dan menjerit kerana kesan ubat indius sebelum proses kelahiran.

Sumber: Hamil Dalam 3 Bulan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! HM

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Hudamir

Sumber: Majalah Pa&Ma