“Kena m4rah kena cubit ke dia tak n4ngis pun..”, Datin Shahida kongsi perangai Qadeejah, dedah hidap disleksia sejak umur 6 tahun

Datin Shahida menerusi laman Instagramnya telah berkongsi pengalaman menjaga anaknya yang menghidap disleksia semenjak kesil, Qadeejah.

Menurutnya, menjaga Qadeejah menjadi satu cabaran buatnya kerana perangainya yang berbeza dengan adik beradiknya yang lain.

“Qadejah ni umur 6 tahun cikgu sekolah detect dia ada DISLEKSIA…atas nasihat cikgu saya bawa dia pergi buat test dan mmg dia ada disleksia….dia lambat membaca dan selalu tulis terbalik,pakai kasut pun terbalik…”

“Alhamdulillah byk usaha saya antaranya hantar belajar di Pusat Disleksia,ambik Guru Khas ajar di rumah dan bawa pergi latihan ‘Brain Gym’.Alhamdulillah sekarang dia sangat pandai membaca lancar dan petah berkata2….suka melukis dan cergas dan sigap orang kata!!
.

Dulu saya str3ss dgn qadejah sebab perangai dia berbeza dgn ammar… perangai nya pelik2……ada ada je benda dia buat hari2 dari kecik lagi!!Antara benda yg saya ingat :-
.
1.Umur 3 tahun dia kunci pintu bilik dari dalam dan ambik gunting dan di gunting rambut dia sendiri sampai pendek sebab dia nampak baem potong rambut!!
2.Dia ambik susu dalam peti ais dan dia campurkam dengan losyen badan dan dia masukkan balik dalam kotak susu tu…nasib yg minum tu x mati😬😬
3.Dia ambik plastik dia buat lobang kecik2 dan masukkan asamboi merah pastu dia letak air dan dia titikkan satu rumah
4.Yang terbaru dia masak telur senyap2 pastu tak tutup api sampai pec4h tingkap kaca kat atas tu dek terlalu panas nasib baik ada staff nampak!!
.
ini budak x ada perasaan kena m4rah kena cubit ke dia tak n4ngis pun….muka dia slumber je!! Tapi bab rajin No 1 x ada orang boleh lawan dia!!! Paling baik layan orang!!ramah dan disenangi….”, kongsinya panjang lebar.

 

 

View this post on Instagram

 

Qadejah ni umur 6 tahun cikgu sekolah detect dia ada DISLEKSIA…atas nasihat cikgu saya bawa dia pergi buat test dan mmg dia ada disleksia….dia lambat membaca dan selalu tulis terbalik,pakai kasut pun terbalik…Alhamdulillah byk usaha saya antaranya hantar belajar di Pusat Disleksia,ambik Guru Khas ajar di rumah dan bawa pergi latihan ‘Brain Gym’.Alhamdulillah sekarang dia sangat pandai membaca lancar dan petah berkata2….suka melukis dan cergas dan sigap orang kata!! . Dulu saya stress dgn qadejah sebab perangai dia berbeza dgn ammar… perangai nya pelik2……ada ada je benda dia buat hari2 dari kecik lagi!!Antara benda yg saya ingat :- . 1.Umur 3 tahun dia kunci pintu bilik dari dalam dan ambik gunting dan di gunting rambut dia sendiri sampai pendek sebab dia nampak baem potong rambut!! 2.Dia ambik susu dalam peti ais dan dia campurkam dengan losyen badan dan dia masukkan balik dalam kotak susu tu…nasib yg minum tu x mati😬😬 3.Dia ambik plastik dia buat lobang kecik2 dan masukkan asamboi merah pastu dia letak air dan dia titikkan satu rumah 4.Yang terbaru dia masak telur senyap2 pastu tak tutup api sampai pecah tingkap kaca kat atas tu dek terlalu panas nasib baik ada staff nampak!! . ini budak x ada perasaan kena marah kena cubit ke dia tak nangis pun….muka dia slumber je!! Tapi bab rajin No 1 x ada orang boleh lawan dia!!! Paling baik layan orang!!ramah dan disenangi….

A post shared by Nur Shahida Mohd Rashid (@shahidadherbs) on

Di ruangan komen, rata-rata memberi komen pada perkongsian Datin Shahida termasuk ibu mertuanya sendiri, Bonda Rozita.

 

Sumber: Instagram Datin Shahida

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*